mandag 22. januar 2018

Rehabilitering - dag 21

Gymball og vekter - illustrasjon

Dagens timeplan
Kl 08:30 Frokost
Kl 09:30 Sittende gym med musikk
Kl 11:00 Samtalegruppe kreft - mental helse
Kl 12:00 Lunsj
Kl 12:30 Hvil
Kl 13:00 Fysioterapi
Kl 14:30 Middagshvil
Kl 16:30 Middag
Kl 17:00 Hvil

Det regner! Ingen turgåing i dag.

Her på Catosenteret er alle treningstimer gruppert i 3-4 intensitetsnivåer, ut fra hvilken kondis og styrke brukeren har. Historien til den enkelte, samt testene gjort i første uke, avgjør hvilket intensitetsnivå man blir plassert på. Jeg har hele tiden vært i den gruppen med lavest intensitet. Og når vi ukentlig har satt opp programmet for neste uke, så har jeg fått velge mellom ulike treninger med lav intensitet.

Tenkte jeg skulle si litt mer om hva Sittende gym, med eller uten musikk, egentlig er. Treningen foregår sittende på krakk, stol eller i rullestol. Det er noen øvelser for beina, men alt foregår i sittende stilling. For meg betyr dette at jeg bruker mindre energi, enn om jeg skulle ha brukt beina aktivt også. Ved turgåingen min, er det beina som belastes. Slik kan man kanskje si at treningen er fordelt på henholdsvis overkropp og underkropp. Sittende gym fokuserer på bevegelse i nakke/skuldre, bevegelse og lettere styrke for ulike muskler i beina og flere styrkeøvelser for de ulike muskelgruppene i armene. I tillegg kan det være lagt inn øvelser som berører bevegelser og mobilitet i mage/rygg/bekken. Det brukes både strikk og skumball. Alle øvelser gjøres i 12 repetisjoner i 3 serier. For en frisk person ville øvelsene være lette å gjennomføre, energimessig. Imidlertid ville alle ha nytte av å gjøre øvelsene rolig for å få kontakt med riktig muskelgruppe. For meg var dette nok øvelser til å blir varm av, og spesielt armøvelsene gjorde at jeg kjente både muskler som ikke hadde vært brukt på lang tid og muskler som var overbelastet/feilbelastet tidligere. Så for meg har sittende gym vært med på å bygge opp viktige muskelgrupper igjen.

Fysioterapitimen min var i gymsalen i dag. Treningen der innebærer noen armøvelser, men også øvelser som utfordrer musklene i beina. Og det er lagt inn øvelser som virker styrkende på kjernemuskulaturen. Kjernemuskulaturen er de musklene som aktiviserer og holder ryggsøylen stabil, altså magemuskler, ryggmuskler og andre muskler foran og bak på overkroppen. For meg som har vært i så lite bevegelse, så lenge (flere år) er styrking av kjernemuskulaturen like viktig som bein- og armstyrke og kondis. Når kjernemuskulaturen er svak, prøver kroppen å kompensere ved å bruke andre tilgjengelige muskler og det danner seg muskelspenninger på feile steder. Som igjen kan gi plager. Noe av hodepinen min kan komme av unødvendig økt spenning i nakke-/skulder-muskler, som egentlig bunner i at kjernemuskulaturen er for svak. Derfor er balanseøvelser viktig for meg, enten det er å stå på en bosuball (halv stor gymball) og gjøre ulike øvelser og jobbe for å holde balansen, eller det er å sitte på en stor gymball og gjøre ulike øvelser. Alle balanseøvelsene krever konsentrasjon, slik at jeg bare bruker de ønskede muskelgruppene og ikke kompenserer ved å bruke feile muskler. Det gjelder å kjenne etter og få følelse med de ulike musklene.

Etter fysioterapitimen var planen å delta på Mediyoga, men da var jeg for sliten, så det ble mye hviling i stedet. Eller restitusjon, som det heter :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar